Acúfens

D’on ve aquest soroll ?

“La immensa majoria provenen de lesions del sistema auditiu”, però la casuística és molt diversa i poden ser brunzits, xiulets o un soroll similar al que fan els grills. Només tenen un tret comú, i és que estan generats pel mateix sistema auditiu. En els casos més greus arriben a produir trastorns psiquiàtrics, sobre una dolència amb “molt desconeixement” al darrere i que, malgrat que acumula dècades d’investigació, no ha aconseguit encara que la comunitat científica hi trobi una solució definitiva. “La pastilla per curar-ho no existeix”.
La millor solució és buscar la causa que origina el soroll i posar-hi el focus. “Si pots tractar la causa, pots millorar l’acufen”

No es poden mesurar i no es poden quantificar, però hi són. La paraula acufen serveix per definir aquest conjunt de sorolls que, sense que existeixi un estímul extern, una persona percep com si fossin reals. Es calcula que al voltant del 20% de la població en sent alguna vegada al llarg de la seva vida, i prop del 5% els senten de manera més o menys diària. En un 1% dels casos, però, aquesta patologia és prou important per generar angoixa i ansietat. “Pot arribar a ser un problema molt seriós”, asseguren experts amb tres dècades d’estudi d’aquest fenomen.

Origen divers
El problema, però, és que hi ha més d’una trentena de causes que poden portar a l’aparició d’un acufen, des d’una feina molt sorollosa fins a diferents inflamacions d’orella, algun tipus d’otitis o la síndrome de Ménière (problemes al laberint membranós relacionats amb el vertigen). És per aquesta raó que l’expert de la societat catalana -adscrita a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya- reivindica que se’n parli, i posa en relleu la tasca que fa l’APAT, l’associació que engloba els afectats per tinnitus, l’altre nom dels acúfens.
Al marge dels acúfens, hi ha més de 360 milions de persones que pateixen algun tipus de pèrdua d’oïda discapacitat a tot el món. Ja sigui per causes genètiques, infeccions, complicacions en el part o l’envelliment, l’organització sanitària mundial subratlla que la meitat d’aquests casos podrien evitar-se amb prevenció.

En l’actualitat i només si existeix pèrdua auditiva, el seu audiòleg li posarà uns audiòfons amb emmascaraments d’acúfens per camuflar el seu soroll intern.
Hi ha usuaris d’audiòfons que noten que el seu acufen desapareix, quan els porta posats.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *